Web Analytics Made Easy - Statcounter

نشست بررسی ظرفیت‌های صادراتی ایران به کشور آذربایجان برای فعالان اقتصادی بخش خصوصی با حضور نمایندگانی از سازمان توسعه تجارت، بانک توسعه صادرات، صندوق ضمانت صادرات و اتاق مشترک ایران و آذربایجان در اتاق تهران برگزار شد. به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ برگزاری این نشست‌ها که با اقبال بازرگانان و فعالان اقتصادی مواجه شده است، یکی از برنامه‌های معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق تهران برای معرفی فرصت‌های صادراتی به کشورهای همسایه و منطقه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


پیش از این نیز، شاخص‌های اقتصادی و بازار برخی کشورهای همجوار از جمله کشورهای پاکستان، ترکیه، عراق، روسیه، امارات متحده عربی و عمان نیز مورد بررسی قرار گرفته بود.
در آغاز این نشست، مریم خزاعی، معاون بررسی‌های اقتصادی اتاق تهران، با اشاره به اهداف برگزاری این سلسله نشست‌ها برای بررسی زمینه‌های صادرات به کشورهای همسایه، گزارشی مختصر درباره وضعیت اقتصادی کشورآذربایجان ارائه کرد و گفت: براساس طبقه‌بندی بانک جهانی، جمهوری آذربایجان در شمار کشورهایی با درآمد متوسط رو به بالا قرار گرفته است و از حیث درآمد سرانه در وضعیت مطلوبی قرار دارد.
سرمایه خارجی جذب شده در این کشور، طی سه سال گذشته، به طور متوسط برای هر سال ۴. ۳ میلیارد دلار برآورد شده و در سال ۲۰۱۶ این رقم به ۴. ۵ میلیارد دلار رسیده است.
وی با اشاره به برنامه بلندمدت توسعه اقتصادی آذربایجان گفت که این کشور قصد دارد در افق ۲۰۲۰ به کشوری توسعه‌یافته با سطح درآمد بالا تبدیل شود.
معاون بررسی‌های اقتصادی اتاق تهران با اشاره به اینکه ایران نتوانسته است در بازار آذربایجان، سهم شایسته‌ای به خود اختصاص دهد، افزود: یکی از راهکارهایی که می‌تواند به توسعه مبادلات میان ایران و کشورهای همجوار کمک کند، انعقاد تفاهم‌نامه تجارت آزاد است و باید این موضوع در سیاست‌های تجاری و تعرفه‌ای مورد توجه قرار گیرد.
در ادامه این نشست، فرنام، دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و آذربایجان، گفت: باید نسبت به نقشی که آذربایجان می‌تواند در ترانزیت کالا به روسیه ایفا کند نیز توجه و روی آن سرمایه‌گذاری کنیم.
خانم میرهادی زادی، عضو هیات رییسه اتاق مشترک ایران و آذربایجان هم درباره وضعیت اتاق مشترک و اقدامات اتاق گفت: عملیات اجرایی در اتاق مشترک ایران آذربایجان از سال ۱۳۹۵ آغاز شده است.
ارزش صادرات ایران به این کشور تا سال ۱۳۹۴ کاهشی بوده و از این سال به بعد روند افزایشی به خود گرفته است.
میر‌هادی زادی با تاکید بر اینکه، توسعه تجارت میان این دو کشور در گرو تقویت دیپلماسی سیاسی و اقتصادی است، گفت: اتاق مشترک در حال حاضر دست به اقدامات زیربنایی برای توسعه مناسبات تجاری دو کشور زده است.
وی همچنین با اشاره به کارکرد‌ها و ظرفیت‌های اتاق مشترک ایران و آذربایجان گفت: یکی از اقدامات صورت گرفته آن است که اتاق، یک مشاور حقوقی در باکو مستقر کرده که بازرگانان می‌توانند برای انعقاد قراردادهای اصولی از خدمات مشاوره‌ای بهره بگیرند.

پوشش بیمه‌ای و تامین مالی صادرکنندگان

اشکان عباسی تهرانی، رییس گروه ریسک کشوری و همکاری‌های بین‌الملل صندوق ضمانت صادرات، نیز به تبیین رویکرد این صندوق در قبال صادرکنندگان پرداخت و گفت: اگر صادرکننده‌ای نیازمند پوشش بیمه‌ای باشد، نسبت به پوشش بیمه‌ای این صادرکنندگان اقدام خواهد کرد. مطالبات صادرکنندگان از خریدار، تحت پوشش بیمه‌ای قرار می‌گیرد و ریسک خریدار بیمه می‌شود.
وی در مورد دیگر حمایت‌های صندوق ضمانت صادرات از صادرکنندگان نیز گفت: رویکرد دیگر صندوق، کمک به تامین مالی صادرکنندگان است. این صندوق به درخواست صادرکنندگان، ضمانت‌نامه‌ای صادر می‌کند که می‌تواند جایگزین وثایق مورد درخواست بانک‌ها برای ارائه تسهیلات شود.
صادرکنندگان، پیمانکاران و بانک‌ها خارجی، شرکت‌ها و دولت‌های خارجی می‌توانند از ظرفیت ضمانت‌نامه‌ها بهره بگیرند.
عباسی تهرانی با اشاره به اینکه خدمات صندوق متنوع است، گفت: صادرکنندگان می‌توانند جزئیات این خدمات و محصولات را روی پرتال صندوق مشاهده کنند.
وی در مورد سهم صادرات به کشور آذربایجان در برخورداری از این تسهیلات گفت: یکی از کشورهایی که در حوزه CIS بیشترین پوشش بیمه‌ای را به خود اختصاص داده، آذربایجان است. به طوری که ۲۱ میلیون دلار برای پوشش‌های کوتاه‌مدت و ۱۲۰ میلیون دلار برای پوشش‌های میان‌مدت و بلندمدت به این کشور اختصاص یافته است که این تسهیلات برای صادرات نرم‌افزار، مصنوعات پلاستیکی، ماشین‌آلات صنعتی، محصولات غذایی منسوجات و البسه به کار گرفته شده است. آذربایجان در گروه پنج ریسک کشوری صندوق ضمانت صادرات قرار گرفته است و سقف پوشش‌های کوتاه‌مدت ۹۰ میلیون دلار و سقف پوشش‌های میان‌مدت و بلندمدت برای این کشور ۱۸۰ میلیون دلار است.

ایجاد خط اعتباری به درخواست صادرکنندگان

خانم تندرو نیز به عنوان نماینده بانک توسعه صادرات در این نشست، با بیان اینکه رسالت این بانک کمک به توسعه صادرات است، گفت: بانک توسعه صادرات، معمولا در دو قالب اعتبار خریدار و فروشنده به صادرکنندگان خدمات ارائه می‌کند. صادرکنندگانی که به نقدینگی نیاز دارند، به بانک مراجعه می‌کنند.
وی افزود: بانک توسعه صادرات با دو بانک ملی و خلق آذربایجان روابط کارگزاری دارد.
در حال حاضر، بانک توسعه صادرات، با آذربایجان خط اعتباری ندارد، اما این امکان به صورت موردی و به درخواست صادرکنندگان قابل برقراری است.
او در مورد نرخ سود تسهیلات صندوق توضیح داد و گفت: نرخ سود تسهیلات، ۱۸ درصد است که در مواردی نظیر ارائه ضمانت‌نامه صندوق ضمانت صادرات یا به واسطه برخورداری از امتیاز صادرکنندگان نمونه قابل کاهش به ۱۶ درصد است.
سپیده اکبورپور، رییس گروه کشورهای CIS سازمان توسعه تجارت نیز گفت:: اگر بازرگانان در تجارت با کشور آذربایجان با مساله‌ای مواجه شدند، این مسایل از طریق مذاکره و ملاقات مقامات قابل‌حل است.
وی افزود: رییس سازمان توسعه تجارت، جلسات متعددی با سفیر آذربایجان در تهران داشته و سازمان آماده است نسبت به رفع موانع تجاری اقدام کند.
در ادامه این جلسه گزارشی از وضعیت اقتصاد کشور آذربایجان و ظرفیت‌های صادراتی ایران به این کشور ارائه و به سوالات فعالان اقتصادی نیز پاسخ داده شد.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۴۶۸۵۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۵۱ درصدی صادرات مشتقات نفتی ایران به قاره آفریقا

سید روح اله لطیفی سخنگوی کمیسیون روابط بین الملل و توسعه تجارت خانه صنعت ، معدن و تجارت ایران ، همزمان با دومین اجلاس بین المللی ایران و آفریقا اظهار داشت : قاره آفریقا با دارا بودن ۱.۳ میلیارد نفر جمعیت و ۵۴ کشور ، یک فرصت بزرگ در حوزه روابط تجاری و اقتصادی است و ایران می تواند به واسطه نیاز این قاره به سوخت و انرژی ، تکنولوژی و مکانیزاسیون  در تولید محصولات کشاورزی ، سرمایه گذاری و طراحی و ساخت امور زیر بنایی از جمله معدن ، سد ، راه سازی و پروژه های عمرانی ، اورهال کردن پالایشگاه ها ، استخراج گاز ، بازار مصرف مناسب مواد غذایی ، و محصولات صنعتی ، تجاری و مصرفی و نیاز ما به کشت فراسرزمینی  همراه با توانمندی کشورمان در  صادرات خدمات فنی و مهندسی  در این قاره فرصت ها ضمن حفظ شئونات انسانی و حفظ منافع توامان کشورمان و کشورهای آفریقایی حضور پیدا کند .

وی افزود در سال ۱۴۰۲ پراکنش صادراتی کشور به این قاره از نکات قابل توجه بود و صادرات در شرق ، غرب ، شمال و جنوب این قاره به صورت خاصی توسعه پیدا کرد و ۳۹ کشور از این قاره ،  مقصد صادرات کالاهای ایرانی به صورت مستقیم  بودند .

وی افزود:  با وجود کاهش صادرات کشور به بخش سفید این قاره در شمال در سال های گذشته  ، شاهد افزایش صادرات به کشورهای الجزایر ، مصر ، لیبی، تونس، جیبوتی  و مراکش در سال ۱۴۰۲ با وجود بحران حمل و نقل در دریای سرخ بودیم .

لطیفی در خصوص هفت مقصد نخست محصولات صادراتی به آفریقا گفت: در سال ۱۴۰۲ ، غنا با خرید ۱۷۳.۵ میلیون دلار ، آفریقای جنوبی با ۱۴۵ میلیون دلار، تانزانیا با ۹۲.۸ میلیون دلار، کنیا با ۴۸.۷ میلیون دلار ، نیجریه با ۴۸ میلیون دلار ، موزامبیک با ۴۷.۱ میلیون دلار و سومالی با ۳۳.۳ میلیون دلار هفت مقصد نخست صادرات کالاهای ایرانی به صورت مستقیم به این قاره  بودند .

وی افزود : ۵۱ درصد صادرات ایران به این قاره مشتقات نفتی ،  شامل کود اوره ، قیر ، گاز مایع و انواع روغن های صنعتی بود و بعد از آن  ۳۷ درصد صادرات کشورمان را  محصولات فولادی و آهنی به خود اختصاص داده است ، مواد غذایی ، مصالح ساختمانی ، انواع فرش و کف پوش ، شوینده ها و لوازم بهداشتی ، لوازم خانگی ، دارو و تجهیزات پزشکی، لوازم صنعتی ، قطعات خودرو ، لاستیک ، مواد معدنی ، لوازم الکتریکی، لوستر ، مبلمان  و اسباب بازی از دیگر کالاهای صادراتی ایران به قاره آفریقا در سال ۱۴۰۲ بودند‌.

سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت در خصوص واردات از قاره سیاه گفت: ۲۲ کشور از این قاره فروشنده مستقیم کالا به ایران در سال ۱۴۰۲ بودند که  آفریقای جنوبی با فروش ۱۹ میلیون دلار ، زامبیا با ۱۲.۵ میلیون دلار ، غنا ۱۲ میلیون دلار ، سیشل با ۱۱.۷ میلیون دلار ، کنیا ۹.۵ میلیون دلار ، تانزانیا با ۶.۱ میلیون دلار و اوگاندا با ۴.۱ میلیون دلار ، هفت کشور نخست فروش  کالا در بین کشورهای قاره آفریقا به ایران در سال گذشته بودند.

وی افزود : ۶۶ درصد واردات ایران از این قاره مواد غذایی و کشاورزی  مانند چای، ذرت، قهوه، توتون ، حبوبات ، لاشه گوسفند و محصولات شیلاتی بودند و ۲۱ درصد نیز مواد معدنی مانند سنگ منگنز ، سنگ و خاک روی ، کنسانتره گروم ، و ۱۳ درصد دیگر نیز عمدتا روغن صنعتی و گریس ، انواع تسمه ، ماشین آلات ، مواد شیمیایی و صنعتی و لوازم یدکی بودند .

لطیفی در خصوص موانع توسعه روابط اقتصادی با قاره آفریقا گفت: عدم شناخت ظرفیت ها در بین تجار ایرانی و آفریقایی ، نبود یا کمبود  حمل نقل ارزان ، مستمر و فراگیر و موانع جابجایی مستقیم ارز و  پول ، از موانع توسعه تجارت یا تجارت مستقیم بین ایران و قاره آفریقا است که رفع این موانع با اراده دولت ها و پیگیری بخش خصوصی تا حدودی به تجارت ایران با این قاره شتاب خواهد داد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • آفریقا؛ قاره فرصت ها؛ موانع همکاری های تجاری ایران و آفریقا چیست؟
  • هدف‌گذاری رشد ۲۰ میلیارد‌دلاری تجارت
  • آفریقا؛ قاره فرصت‌ها/ موانع همکاری‌های تجاری ایران و آفریقا چیست؟ 
  • آفریقا فرصت‌های زیادی برای صنعتگران و تجار ایرانی دارد
  • تجارت ایران با کشور‌های آفریقایی دوبرابر می‌شود/ فردا ۸ اردیبهشت زمان افتتاح بزرگترین نمایشگاه دستاورد‌های ایران
  • چند کشور آفریقایی کالای ایرانی می‌خرند؟
  • صادرات ایران به ۳۹ کشور آفریقایی
  • افزایش ۵۱ درصدی صادرات مشتقات نفتی ایران به قاره آفریقا
  • رایزنی برای تبادلات مالی و بانکی میان ایران و آفریقا
  • کاهش واردات و توسعه صادرات؛ راهبرد مهم فعالیت مناطق آزاد